[ Adakh SALAH jika kita join lebih drp 1 biz network marketing dlm 1 masa ? ]

[ Adakh SALAH jika kita join lebih drp 1 biz network marketing dlm 1 masa ? ]

Not easy utk tulis topik ini, tp insyaAllah dgn pengalamn kjah, kjah compactkn jelaskn sebaik mungkin dgn penulisan yg mudah difahami. Semoga dpt dijadikan panduan.

~Kak Jah
Pakar/MultiJutawan Network Marketing terpantas… sekali… 2 kali… 3 kali? Break world record? Hmmm cannot be nasib…..  Dgn izinNya. Syukur alhamdulillah…..

++++++++++++++++++++

Biz baru sering tumbuh trmasuk biz network marketing (nm). Kita tdk boleh sekat prtumbuhn ini yg x kn putus2 brlaku sampai bila2. So either u join it atau x join – itu prsoalan lain. Prsoalan utama yg ditulis ini – Adakh SALAH jika kita join lebih drp 1 biz network marketing dlm 1 masa?

Sebelum mnjwp prsoaln ini, kita kembali kpd asas… – Bila kita join sesuatu biz nm kita join sbg independent distributor, brmakna kita tdk terikat tdk sign mati dgn sykt trsebut atau upline kita tu. Ofcourse ada terms & conditions yg sykt tetapkn kita kena patuh. Upline kita bukan majikan & kita bukan pekerja, upline kita bukan boss & kita bukan staf dia, hubungan kita adalh sbg bizpartner. Org fulltime kerja mkn gaji pun boleh buat parttime keje/biz lain, inikn pula kita yg buat nm yg tdk terikat memang la lg boleh. So kita bebas utk join lebih drp 1 biz nm. Adalh bukan mnjadi suatu kesalahn jika kita join lebih drp 1 biz nm. Ini kena clear. Jwpnnya TAK SALAH. Tdk ada satu undang2 pun yg mengatakn salah join lebih drp 1 biz nm. Pegi lh mn2 mahkamah pun, kpdnkk ker, suruhanjaya ker, syariah ker – mn ada salah org join lebih drp 1 biz nm – baik dr segi legal atau etika. Cth org kawin 2, haaaa adala yg suka dgn cth ni – mn salah dr segi legal & etika. Cuma org slalu pandang serong pd org yg kawin lebih drp 1 ni. Itu cerita lain. Salah & pandang serong r 2 diff things – kena bezakn.

Now the nxt part – kenapa ada org kata tdk bagus org yg join lebih drp 1 biz nm ni? So nampak tak? Again its 2 diff things – X SALAH & X BAGUS. Kita kena clear. X SALAH dh clear. X BAGUS belum tentu. Kalau kita boleh atasi sbb2 x bagus tu, kena caranya, silap2 ianya boleh jd sngt bagus! 

Antara sbb utama x bagus adalh kerana brlakunya:

1). Crossline – di mana org yg join biz nm bru tu ambil dwnlns orglain.

2). Tdk fokus – sbb buat lebih drp 1 biz nm, jadi masa brkurangn utk buat, pembahagian masa & prioriti terbahagi, so produktiviti menurun.

3). Bagi wrong signal – orglain akan ingat biz nm yg sedang dia buat x berapa bagus atau brmasalah sbb tu dia buat biz nm yg lain.

Utk mnjwp 3 sbb utama di atas, trlebih dahulu kena faham/jelas apa yg diperkatakn.

Point 1). Crossline – definisi crossline adalh u ambil org di BIZ YG SAMA yg dh join bwh upline lain yg belum xpired, join pulak di bwh u di BIZ YG SAMA. Clearkn. Keyword nya – BIZ YG SAMA. Tetapi jika brlainan biz – bukan dikira crossline. Mn ada crossline! Kita buat biz nm A, org biz nm B, C, D, etc join kita – kita happy, tp bila org biz nm A kita join biz nm org lain – kita marah. X kena tuh. Mana aci! Kita ambik orglain punya boleh, orglain ambik kita punya x boleh. In the 1st place dwnlns kita tu bukan kepunyaan kita totally. So kena faham betul2 istilah crossline.

Apa yg kita boleh buat utk mengurangkn ketegangan hal ini adalh dgn mensarankn org join ikut hiraki biz nm dia skrg, walaupun kita x buat salah apa2 sbb bukan crossline, tp kalau upline dia x join or lambat join – tinggal ler… Jgn plak ckp kita x jaga harmoni biz nm yg kita dok buat skrg ni. Peluang dh bg, u yg x sambut, itu hak u, & memang x salah pun, tp jgnla dihalang, di cerca, malah lebih teruk lgi difitnah org yg nak sambut. Itu hak masing2. Org tu nak ubah kehidupn dia ke arah lebih baik, kita sepatutnya mndoakn dia & ucap gudluck. Yg penting kita seme buat cara yg betul.

Lagi 1 kita kena kembali kpd ajarn yg betul iaitu sesungguhnya rezeki dtg drNya… kita kena redha jika dwnlns kita pergi ke orglain. Kjah tahu perkara ini senang utk diucapkn tp sukar utk dilakukn, jika brlaku pd kita dwnlns kita pergi ke lain, kita pun akan marah jgk. Cuma jgn la brpanjangn marah tu sampai mnjejaskn hal2 lain pula. Marah sekejap2 jer dah  Sbg leader kita kena toleh ke belakang tengok rangkaian kita, ada yg brjaya ikut kita, ada yg tdk… jd biarlah mereka buat yg lain, mn tahu rezeki mereka lebih bagus di tmpt lain. Yg brjaya dulu brtambah berjaya double triple rezekinya, yg tdk brjaya dulu now berjaya dgn biz nm baru ni. Jgn sekat rezeki org. Kena percaya rezeki drNya & kena pasrah.

Point 2). Tdk fokus – kita biasa dengar ayat nak brjaya kena fokus. Tahukh anda apa maksud fokus yg tepat? – “Pay attention of what u r doing”. Cth time driving drive lah jgn brwhatsap atau call… time makan makan lah jgn tengok tv or main hp… itu makna fokus, bukan brmaksud u x boleh buat keje2 lain. Kita ni manusia diprogrmkn bole buat mcm2 mende dlm kehidupn kita ni. Cth time belajar di U, dlm waktu yg sama ada yg kawin, malah ada anak, ok jer ada yg brjaya buat tu serentak. Cth keje fulltime mkn gaji buat biz nm & parttime lgi buat keje lain, ok jer ada yg brjaya.

Cuma x dinafikn kita akan lebih bz. Fakta ttp fakta, yg ini kjah x kn selindung, memang kita akan jd lebih bz. Lebih bz adalh 2 diff things dgn tdk fokus. Bz ni pun nikmat & rezeki drNya yg org trlepas pandang, ada org ingat bz tu x bagus. Ada org boleh perform buat bnyk mende, ada org x boleh, dia kena buat 1 mende shj utk nak brjaya. U lebih mengenali diri u brbanding orglain, so u decide la yg mn 1 yg u boleh.

Kjah nak tanya la org yg dok kata dia fokus tu, buat 1 biz nm shj – brape org u taja sebln? Brape ramai grp u yg u dh service? Kalau setakat taja 5 org sebln pun susah, servis grp pun jarang or x buat, hmmm jgn ckp bnyk la… baik org yg buat lebih dr 1 biz nm tp dia menaja lebih 10 org sebln, & dia rajin servis/bantu grp dia – itu lebih bagus dr org yg kata dia fokus td. At the end of day – result does matter, x kira u fokus buat 1 biz nm shj atau lebih. Cuma tu lah u akan lebih bz bila buat lebih drp 1 biz nm. Itu u yg pilih, u kena tanggung la… haha… to me kalau returnnya brbaloi-baloi-baloi – i dont mind. Return di sini bukan shj brmaksud dr segi wangringgit ttp juga produk yg kita buat tu dpt memberi manfaat kpd lebih ramai lgi org di luar sana – kita puas. Kepuasan yg tinggi juga adalh dikira suatu return yg baik.

Kalau kjah owner sykt biz nm tu, kjah akan lgi suka dgn org yg perform/results, ofcourse dgn cara yg clean, drp org yg kononnya fokus buat 1 biz nm tu jer tp x perform mana pun…

Ada org takut confuse, kelam-kabut jika buat lebih dr 1 biz nm… tp kalau u punya time mgmnt ok, insyaAllah ok. Kalau u memang dh jenis kalut – buat 1 pun huru hara… hihi

Point 3). Bagi wrong signal – haaaaa ini peranan org yg join biz nm yg lain tu utk bagi pnjelasn dr masa ke semasa bukan biz nm yg sedang dia buat tu x berapa bagus atau brmasalah tp sbb dia jumpa peluang lain yg terlalu bagus utk dilepaskn  Yg penting dia jgnla join biz nm competitor dgn sykt yg dia buat skrg. Itu memang cari pasal laaa…

So either u join lebih drp 1 biz nm or u join 1 shj – its up to u – its yr life. Cuma jgnla dikutuk org yg buat lebih dr 1 biz nm ni… silap2 u pun nanti join biz nm yg dia buat tu, kan dh malu. Lgi 1 bila u dh diberi peluang utk join tp u x join jgn la marah bila dwnlns u join dgn orglain. Ingat dwnlns u tu bukan hak mutlak u. They belong to market out there. Siapa bagus dwnlns u nak pegi, itu hak dia. Asalkn buat dgn cara yg betul…

Hrp tulisan kjah ini dpt membantu anda lebih jelas lgi ttg topik ini. Hrp tdk kecoh2 lgi selepas ini. Kita sama2 tumpukn prhatian apa yg kita buat. Buat sampai jd jutawan. Lawan tetap lawan… 
Cheers…

Sekian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *