Peribahasa “tuntutlah ilmu sampai ke negeri china”

Peribahasa “tuntutlah ilmu sampai ke negeri china”…

Bagus pegi menuntut ilmu/cikgu lain ni… tp jgnla bila da dpt ilmu/ckgu bru, ilmu/ckgu lama di perkotak-katikkn… orglain ramai yg still dok pakai/follow ilmu/ckgu lama ok jer… awk yg x ok, so jgn la disalahkn ilmu/ckgu lama…

Salahkn diri sendiri lgi bagus, so boleh buat self continuos improvemnt, drp menyalahkn ilmu/ckgu lama apalgi kalau ilmu/ckgu yg dipersalahkn tu dh proven melahirkn begitu ramai testimoni yg hebat2. Hmmm buat menampakkn kesyiokkan diri sendiri nak jd trainer jer…

Lagi 1 pegi lah menuntut ilmu dgn ckgu yg qualified. Check testimoni ckgu tu dulu… org skrg bru ada sikit ilmu dh panggil diri sendiri sifu… lawak mega la….

Kjah sentiasa menghargai menyangjung ilmu, ckgu, pengalamn yg kjah dpt sebelum ini, sbb tanpa yg lama kjah x jadi apa yg kjah jadi skrg.

Tq x trhingga kpd sifu2 kjah dr zmn U, keje mkn gaji, & biz sebelum ini. Ilmu kalian tdk trbalas oleh ku insan yg sentiasa menghargai budi orglain.

Jadilah spt resmi padi, semakin berisi semakin tunduk… jgn jd spt kacang lupakn kulit… jgn jd spt si anak tanggang… jgn jd spt habis madu sepah dibuang… jgn jd spt melepas anjing trsepit. Dunia ni bulat, pusing2 jumpa balik, x kena balasn skrg, kena kemudian, x kena balasn kpd diri sendiri, kena kpd org yg kita sayang.

Dah tahu buat salah silap – ubahlah!!! Ini tdk, buat dont know jer! Lgi best brlagak mcm org x brsalah. Eh orglain tahu lah, nampak lah, jgn sampai dh terbuka pekung di dada bru nak terngadah. Masa tu dh trlambat. U diri sendiri jugak yg malu.

~Kak Jah
Pakar/MultiJutawan Network Marketing

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *