Tahukah anda..

Memang lumrah kehidupan manusia, kita secara semulajadi suka recommend & promote kepada kawan-kawan & sedara-mara (kadang-kadang kat orang-orang yang tak kenal pun) mengenai apa yang kita suka – produk, perkhidmatan, idea & macam-macam lagi lah… Contoh: Kita pergi makan di restoran yg sedap, kita beritahu kawan-kawan & sedara-mara kita betapa sedapnya makanan di situ (kat orang-orang tak kenal pun kita bagi tau especially zaman I.T. ni senang nak sebarkan info. contoh melalui facebook). Yup, kita recommend movies, muzik, hp, komputer, buku, pembantu rumah, doktor, kereta, rumah, sukan, politik, artis & pelbagai lagi lah. Kita semua setiap hari melakukannya.

Tahukah anda apa yang kita lakukan itu di namakan network marketing. Definisi simple network marketing adalah: “Recommending and promoting what you like”. Itu aje. Jadi, semua orang lah melakukan network marketing. Terdapat dua kategori manusia di dunia ini:
Pertama: Orang yang recommend & promote perkara yang dia suka, dan
Kedua: Orang yang dibayar kerana melakukannya.
Jadi, kadang-kadang saya nak tergelak bila dengar orang kata dia tak minat buat network marketing… dia tak sedar yang dia telah, sedang, & akan terus melakukannya, cuma dia tidak dibayar. Lagi saya nak tergelak bila mengingatkan saya dulu pun cakap macam tu…

Banyak syarikat percaya, recommendation & promotion produk & perkhidmatan mereka melalui mulut-ke-mulut (word-of-mouth) adalah lebih efektif dari duit yg mereka bayar untuk pengiklanan & pemasaran secara tradisional. Maka mereka pun gunakan bajet tersebut untuk reward orang-orang yang recommend & promote ni. Jadi, jika anda suka dengan produk & perkhidmatan mana-mana syarikat ini, JANGAN TUKAR apa yang anda telah/ sedang/ akan buat, hanya teruskan recommending & promoting, dan biarkan syarikat-syarikat ini membayar anda.

Yang mana satu kategori anda? Saya pilih yang kategori kedua.
& Yang saya pilih ini bukan sahaja dibayar, malah dibayar dengan banyaknya! & Nak melakukannya pun mudah & cepat… Tak perlu pengalaman, hanya ikuti sistem nya yang simple & praktikal. Ramai yang dah berubah kehidupan kerana melakukannya. Mulakan dengan langkah pertama dengan datang check-it-out sendiri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *