Tanggal 18 Disember 2015

2015 Dis 18

Syukur ke hadratMu…

Di atas pengurniaan ini. Tak pernah ku sangka buat network marketing boleh sampai ke tahap ini.

Tq kpd yg nampak perjuangan kjah & recommend.
Menjunjung kasih kpd anakanda Tengku yang endorse.
Menjunjung kasih duli Tuanku yg menganugerahkan.

Moga pencapaian ini menguatkan lagi semangat ku utk terus berjuang. & Kan ku terus ikut resmi padi semakin berisi semakin tunduk.

Terimakasih Allah
Terimakasih bisnes2ku, rangkaianku, familyku.

~Dato’ Jahlilawati Abu Bakar, D.I.M.P

4 faktor kejayaan

( 2015 Dis 23)

[ Nak tahu sesuatu sykt/biz tu bagus atau tidak – tengok 4 faktor kejayaan ]

No. 1 yg paling penting & basic – check legality nya. Kalau m.l.m. ada A.J.L (akta jualan langsung) lesen tak? Kalau investmnt ada lesen tak utk collect duit?

Cer check cer check now legality biz yg u tengah buat skrg… iya yg u buat skrg… kalau bukan u sendiri yg check, sapa yg nak check kan utk u, jgn suruh upline check kan nanti bnyk cekadak dia bg hujah2 nak cover. Check dgn kpdnkk jika m.l.m., check dgn bank negara jika investmnt. Kalau x de lesen walaupun sykt tu kata dlm proses la apa la, fyi, salah jlnkn biz yg belum sah lagi ni!

Nanti sykt kena ambush dgn kpdnkk or bank negara, kalau u aje yg trlibat itu u tanggung sendiri la, ini ramai org yg u dh convince & mereka join bwh u, kesian kat mereka & u plak habis reputasi/integriti u rosak. Once dh rosak susah org nak percaya kat u lagi, susah dh u nak buat biz lain. Tp kalau u ni jenis hati keras bole buat muka poyo jer mcm org x de buat salah apa2, ingatlah – jgn bina istana atas kuburn orglain, jgn sampai matlamat menghalalkan cara. Tak berkat duit yg u dpt tu, apalgi duit tu u gunakn bg mkn kat anakbini makayah. Hmmm x sedar gak lgi, ive done my part menegur.

Ingat, network marketing is not about being richer only, its about being a better person.

Ubahlah!

(2015 Dis 27)

Hmmm ada yg kata ekonomi merosot, harga brg naik, ramai org makin susah, trmasuk la yg hidup di bndr ni yg dlm kategori golongan miskin kota…

Tp ada jgk yg kjah nampak ok jer malah bermewah… kjah nak gi dinner kat hotel 5, 4 star pun penuh, gi jln2 sopping kompleks ramai jer org sopping, tmpt2 mkn standard2 penuh…

Hmmmm memang la ramai yg hidup susah, tp x kurang ramai jgk yg hidup senang, kalau x kaya raya jutawan pun kategori hidup ok la.

Sesungguhnya hidup kita ni adalh pilihn kita, ofcourse dgn izinNya. Yg mn 1 kita pilih, yg senang atau susah. Dh tahu hidup tu susah, cari lah alternatif, dh tahu hidup tu susah peluang dtg sambutlh, dh tahu hidup tu susah – ubahlah! Ini tdk, biarkn aje… yg tahu komplen jerk.

‘tak perlu cari org”

(2016 Jan 11)

Kata Dato’ Jah…]

Senang jer nak tahu biz tu betul atau tdk…

bila iklannya – ‘tak perlu cari org”

Abis tu yg dia iklan ajak kita ni join bukan kita ni org ker, &
bukan ker dia iklan mencari org tu… atau
dia tak cari org tapi cari binatang jer… so
kita yg dia cari ni binatang lah..?

Apa punya sengal ler…

yg lagi sengal org yg sambut iklan tu & percaya…

lepas tu dia pun buat mende yg sama iklan/ckp tak payah cari org tapi dia tengah cari org..

memang double sengal….

The living Legend

2016 Jan 13

Semua orang tahu nak berjaya dlm sesuatu bidang tak kira any bisnes – network marketing atau conventional; any pekerjaan; dunia akhirat – nak berjaya kena ada ilmu! & Dapatkan ilmu dari mentor yang TEPAT dlm bidang tersebut yg telah pun berjaya.

Jadi di bidang network marketing, siapa lagi yg paling tepat kalau bukan ehem Triple MultiJutawan Dato’ Jah proven testimoni, da living legend!

Hutang

(2016 Jan 2016)’

[ Kata Dato’ Jah… ]

Cra x sama.. pemikirn x sama… so bila u buat ikut cra/pemikirn u – buat lh.. no hal.. cuma jgn kondem/perli2 cra/pemikirn orglain.

Bca la mn2 buku financial, org2 kaya di dunia, mereka beli brg2 selagi boleh x guna duit mereka, mereka akan guna duit orglain.. x paham gak lgi guna duit bank. Duit mereka better mereka rolling utk dpt return lagi secara direct or indirect.

So adakh tdk bagus brhutang ni. Dia ada kategori good debt & bad debt. Kjah bukan nak cerita details pasal ni. Kjah cuma nak bgtahu hutang ker x hutang ker trpulang kpd individu – theres no right or wrong… ikut sukahati u hidup u u yg pilih, cuma jgnla kondem org yg brhutang. Fullstop.

P/s: konon x de hutang, hutang aku pun x byr lagi, puiiiii… Ini lah keburukn bila kita baik sngt org pijak kepala kita. Jatuh kita yg dia hutang ni jd jahat, dia plak jd mangsa… adoiii…
Samala mcm ada situasi yg kjah alami sebelum ini, kjah yg jd mangsa, tp ada org boleh support org yg buat kjah tu kata cian dia jd mangsa, terbalik! Nampak sngt dengki kat aku lettew org yg support tuh.
Huhu dunia dunia… Sapa kata dunia ni adil, yg penting kita buat prkara yg betul & x ganggu orglain, tp mcm kjah slalu ckp org2 mcm ni sekali sekala kena seligi  :p Yg dh kena seligi tu kalau x suka kita – unfren jer… kjah ramai lgi nak jd fren ni  🙂 dh bnyk kali delete pun penuh balik.. huhu..

“ikut sukahati u hidup u u yg pilih, cuma jgnla kondem org yg berhutang”

P/p/s: Syukur hutang kereta bmw x5 yg ku beli dgn harga rm580ribu beberapa thn dulu telah pun setel…

Modal

(2016 Jun 24)

Bila org bg peluang jgn la cepat jwp aku x de duit.. investigate details dulu la.. ni lum apa2 da bg alasan tu..

Actually sbb x de duit la lgi ko kena sambut peluang (network marketing yg modalnya rendah compare dgn biz lain) supaya nak bg ko ada duit la nanti. Kalau tdk ko memanjang la kat situ asik x de duit.. sethn lgi aku jumpa ko, ko ckp x de duit gak, dua thn lgi pun sama, 5 thn 10 thn, x de duit kat situ jgk x berubah-rubah..

Kalau ko ada duit x nak sambut peluang ni, ok la jgk… hmmm bila la nak insof insof..

Dua2 bisnes kjah ni x memerlukn modal bnyk – 1 98 henggit, 1 lgi 53 henggit.

P/s: Budak umur 8 thn pun ada duit 90 henggit!

Dgn izinnya…

(2016 Jun 10)

Kadang2 sbb kita x puashati dgn sesuatu tu yg kita beralih buat mende lain tuh. X pe yg penting kita positifkn apa yg negatif, insyaAllah kita akan lebih terus brjaya.

~Ku telah membuktiknnya.. dgn izinNya.. tq.

Nak lambat ke cepat?

(2016 Julai 12)

Kadang2 org x perasan dok puja/respect seseorg tu sbb income dia tinggi.. mereka trlepas pandang brape lama masa dia amik utk capai income tu. & Brape ramai org yg dia bantu/service berjaya tinggi jgk.

“Kalau bole buat cepat, apsal nak buat lambat!”

Kjah dh buktikn di 3 biz nm yg brlainan kjah capai income bnyk dlm masa yg singkat & melahirkn ramai juga yg income bnyk dlm masa yg singkat juga.

Nampak tak perbezaan tu?
Isykkk x de nak takvur takvur lah.. seme dgn izinNya.. ni bgtau sbb nak bantu u brjy cepat gak. Kalau bole buat cepat, apsal nak buat lambat!

My sifu cakap….

(2016 Julai 12)

Betullh salah seorg my sifu ckp – “kita yg syok buat network marketing ni bila time kita keje kita rasa spt rehat, bila time kita rehat bru kita rasa keje”, sbb otak ligat fikir pasal mcmmn nak menambahbaiki lgi biz kita.

InsyaAllah balik dr prcutian redang ni, kjah akan implement beberapa improvemnt utk kita semua lebih brjy. Uols just follow shj.. insyaAllah lgi efektif & efisien.

Tq Allah kurniakn bakat ini…